F8555fb600030b644ee4df71_large

Hari niey aku nak kongsi satu post niy :) agak bergunaa jugaklahh utk perempuan :> sekarang kan trend pkai rantai owlss gituww kan ? ramai kan pkai rantaii tuh ? trend sekarang okeyhh ! jyeahh , rantaii tuh memang kiut :) aku pon tertarik but luckily , aku jumpa post niy dulu sebelum nak pergi beli >,<  nasebnaseb kalau takk rugi saja beli , takboleh pkaii pon --"  HARAM TAHUU ! HARAMM -.-' but bukan utk owls jer yg haram okeyy ! aksesori yg berbentukkan haiwan  spt naga , merak, burung hantu, harimau ,ikan , kucing , anjing and dll yg seumpama dgnnyer :D

aku nak highlight siket ape yg blog tuh cakap ;

Membuat atau mengukir patung bagi objek  yang bernyawa secara lengkap segala anggota tubuh badan dan jisim dan bayang , sama ada  ia di alam bentuk manusia atau haiwan adalah berdosa besar.

Perkara ini disandarkan kepada beberapa hadis sahih Rasulullah S.A.W  yang memberi amaran  tentang azab seksa  yang akan ditimpakan kepada mereka  yang mengukir patung pada hari kiamat  kelak.

Apabila patung-patung tersebut di jadi kan perhiasan , makanya ia di jadi kan sebagai sesuatu  yang dimuliakan atau  ada unsur-unsur  penghormatan. Oleh itu , meletakkanya  dengan tujuan perhiasan  adalah perbuatan yang haram (berdosa). manakala malaikat tidak akan  memasuki rumah  yang terdapat patung.


sesetengah individu mybe taknak percaya and ckp kononyer "entah entah dyeorang saja dok buat citer" or " mane dyeorg tahu ? memandaii jer"  tapi , ape salahnyer kite ikut saja apa yg dilarang agama tanpa mempersoalkannyer ? kalau nak kepastian , tanyerlah ustaz mahupon ustazah . kalau boleh , dapatkan jawapan dr banyak pihak agar kite lebih yakin dengan larangan ini :) and one more thing , act if ade patung patung besar yang menyerupai anything dalam alam haiwan ataupon manusia MALAIKAT TAKKAN MASUK RUMAH .  yess , memang rugi pluss sayangkan nak buang bende bende tuh dahlah gebu , mahal pulakk tuh . but , apelahh sangat patung tuh nak dibandingkan kalau malaikat tak masuk dan memberkati rumah kita ;)

312604_2354277708669_1601994198_2331473_1647333466_n_large


aku pon bukan lahh alim mana pon but ape salahnyer , kalau nak tegur buat cara elok :) orang pon senang terima :D takperlu lahh nak post gambar orang then kutuk , maki , caci then ckp gua lu sume . mcm same jer kau dgn orang yg kau kutuk tuh . opss salah ! kau lagiey teruk double triple , peacee (Y) 

"barang siapa yg mengaibkan seseorang, maka diakhirat kelak ALLAH akan membuka aib nye"

Popular posts from this blog